Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

Slovo starosty

Slovo starostky - říjen 2016

karla.jakob.cechova.jpg

     Ani jsme se nenadáli a před námi je podzim. Pro někoho období ponuré, pro mne krásné. Podzim, stejně jako jaro, léto i zimu mám ráda. Vychutnávám si to, že my, Újezďáci, do přírody nemusíme dojíždět autem, že ji máme, jak se říká, „u nosu“. O to, že tu les máme, jsme se nijak nepřičinili, ten tu byl už před námi. My si jej musíme jen chránit a můžeme si jej plnými doušky užívat. Přičinit se ale musíme o to, abychom měli konečně hotovou kanalizaci a získat peníze na chybějící chodníky. 

     O to, aby se nám v Újezdě dobře žilo, se snaží všichni zastupitelé. Každý po svém, jak je komu vlastní. Posíláním udání a oznámení na všechny možné instituce, s plnými ústy Masaryka i Komenského a - když se to hodí - i citáty z Bible svaté ... je toho málo, co bychom u nás v Újezdě ještě nezažili. Z toho se ale nesmíme nechat otrávit, některé věci se nezmění a někteří lidé také ne. Důležitější jsou věci, ze kterých se můžeme radovat! 

     Máme moderní, krásnou a novotou vonící přístavbu Masarykovy základní školy, kterou jsme slavnostně otevřeli v září. Reportáž přinášíme na str. 20. Ráda bych touto cestou poděkovala všem, kdo se na stavbě, zařizování i slavnostním otevření podíleli. Zvláštní poděkování pak směřuji vedoucímu Odboru majetku a investic ing. Josefu Roušalovi, ing. Tomáši Grossovi a vedoucí Odboru školství, kultury a místní agendy 21 Mgr. Lucii Molínové PhD.

     Přeměna Polyfunkčního domu Level na Dům dětí a mládeže je další věc, ze které mám velikou radost a která se povedla. Konečně jsme našli smysluplné využití pro dům na křižovatce. Po dlouhých letech nebude naše městská část nést náklady na provoz tohoto smutného dědictví a navíc bude využito ve prospěch našich dětí. Podle posledních informací, které mám, jsou všechny zájmové kroužky již téměř obsazené. Dětem přeji, aby se jim dařilo a užily si volný čas.

     V příštím roce nás čeká dokončení výstavby kanalizace v celém Újezdě. Sláva! Snad nastane konec uzavírkám a objížďkám, které jsme jako nutné zlo museli všichni přetrpět. Aby se na kanalizační řad mohly konečně napojit i domy ve staré zástavbě v ulicích Blatova, bylo nutné zajistit zvýšení kapacity přečerpávací stanice na Blatově. Modernizace stanice započne příští rok na jaře. 

    Občany Blatova z řad chodců jistě potěší i oprava jižního chodníku v Čentické ulici v úseku Pilovská - Polesná. V části ulice Druhanická a Onšovecká v úseku mezi Starokolínskou a Cerhýnskou dojde k opravě povrchu vozovky. Vyhověli jsme tak početným stížnostem občanů a věříme, že ocení zlepšení kvality života v naší městské části.

     Až budete číst toto číslo Zpravodaje, už bude patrně znám výsledek řešení letitého problému naší městské části. Tím bylo dlouhodobě nedořešené majetkové dilema s firmou IDEAL LUX. Pro ty neobeznámené šlo o to, že na pozemku naší obce stojí budova ve vlastnictví zmiňované firmy. Bohužel umístění průmyslové výroby (montáž lustrů) ve vilové čtvrti nedělalo dobrotu. Provoz tedy roku 2008 skončil a zůstala otázka, co s pozemkem a budovou dále. Na jednání zastupitelstva budeme řešit odprodej pozemku za tržní cenu zájemci. Plánem investora je přestavba stávající budovy na centrum pro seniory postižené Alzheimerovou nemocí. Prospěch pro nás, občany, kromě možnosti pobytu v zařízení v místě bydliště, bude i z toho, že zde vznikne řada nových pracovních míst. Městská část nadto získá nemalé finanční prostředky, kterými bude moci hradit další projekty na podporu rozvoje.

     Vidíte, že důvodů k radosti máme dost. Dovolím si ještě malé poohlédnutí za Týdnem zdraví, akcí, která v Újezdě nemá dlouhou historii, je však rok od roku zajímavější. Letos byla nabídka programu poprvé sedmidenní. Děkuji všem, kdo se do projektu zapojili a hlavně organizátorům za skvělý počin. Nakonec bych vás ráda pozvala na oslavu Dne české státnosti dne 24. října 2016. Oslava začíná v 16 hod. v parku MZŠ před pomníkem T. G. Masaryka. Všichni jste srdečně zváni.

Přeji vám pěkně barevný podzim, milí Újezďáci.

Vaše starostka
Karla Jakob Čechová


Osoba odpovědná za aktuálnost informací: Kartousová Dana
Published

Přihlášení / Můj účet

Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

Kontakt

Úřad městské části Praha 21

Staroklánovická 260
190 16, Praha 9
tel.: +420 281 012 911
fax.: +420 281 971 531
el. podatelna: podatelna@praha21.cz
ID datové schránky: bz3bbxj
IČ: 00240923

Úřední hodiny

PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ÚT: Není úřední den
ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ČT: Není úřední den
PÁ: 8:00 - 12:00

Matrika v případě svatby omezený provoz