Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

Slovo starosty

Slovo starostky - červen 2017

karla.jakob.cechova.jpg

Na sklonku května vypukla u nás v Újezdě panika. Způsobilo ji oznámení o rozvázání pracovního poměru. Dvě paní učitelky z prvního stupně základní školy podaly výpověď. Je to důvod k panice? Jedná se o 1,8 procent z celkového počtu pedagogických pracovníků školy. Šlo jejich odchodu zabránit? Těžko! Na mimořádném jednání komise vzdělávání a výchovy, které bylo k celé záležitosti svoláno, nám paní ředitelka i její zástupkyně pro první stupeň sdělily, že ani jedna o připravované výpovědi neměla tušení. Šlo zabránit cirkusu, který se kolem toho rozpoutal? Ano! Kdyby bylo rozvázání pracovního poměru lépe komunikováno. S ohledem na děti, rodiče, vedení školy a koneckonců i na kolegyně a kolegy.

Vždyť o pár týdnů dříve odchod jiné paní učitelky proběhl naprosto poklidně, s upřímnou lítostí všech zúčastněných nad ztrátou pedagoga a kolegyně, která se rozhodla jít pracovat jinam, mimo obor školství. Je to jen a jen o způsobu komunikace. Ale tentokrát nekomunikovala špatně paní ředitelka. Petici, která kolovala Újezdem, považuji za neadekvátní způsob řešení situace. Pokusili se zástupci petičního výboru rodičů o navázání schůzky s vedením školy? Pokud se petenti tímto způsobem domáhají blaha pro své děti, mohou dosáhnout pravého opaku. Škola je složitý systém, v němž se mísí zájmy různých skupin. Naše škola se právě teď loučí se dvěma zástupci a několika pedagogy, konec školního roku je obecně stresující a má-li být atmosféra a klima ve škole co nejpříznivější dětem, pak by hlavně dospělí měli jít dětem příkladem a chovat se skutečně dospěle a uvážlivě. Již zmíněnou petici za uvážlivou ani dospělou nepovažuji.

Rada městské části si paní ředitelku školy pozvala na své jednání, které se konalo 23. května a neshledala, že by v něčem pochybila nebo že by svým jednáním chod školy ohrozila. Naopak. Během pár dní dokázala zajistit dva nové pedagogy a celou situaci řeší dál.

Na závěr mi ještě dovolte, abych uvedla na pravou míru pár informací, zřejmě od vrabců na střeše, které se nesou Újezdem. S paní ředitelkou NEJSEM v žádném příbuzenském poměru, a pokud má některý občan Újezda pocit, že výběrové řízení na funkci ředitele (ředitelky) bylo cinknuté, nechť se obrátí na patřičné orgány a celou věc oznámí. Výběrové řízení se kromě zástupců zřizovatele a škol zúčastnili i zástupci magistrátu z odboru školství a ze Školní inspekce a o kandidátech se hlasovalo v tajné volbě.

Určitě tímto článkem spoustu lidí naštvu, ale je na pováženou, aby si zástupci rodičů touto nevybíravou formou vynucovali pozornost a vměšovali se do kompetencí vedení školy. Všichni jistě cítíme, že mezi konstruktivním dialogem a nátlakem je jistý rozdíl.

Pevně věřím, že červen bude v Újezdě přátelštější. Končí školní rok, možná si už všichni potřebujeme jen odpočinout.

Přeji sobě i vám, milí Újezďáci, abychom se k sobě navzájem dokázali chovat s pokorou a s úctou. I tak se dají řešit problémy. Pokud se budeme jen přetahovat o to, kdo má ostřejší lokty, líp nám rozhodně nebude. Nikdy.

Vaše starostka Karla Jakob Čechová

Published

Přihlášení / Můj účet

Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

Kontakt

Úřad městské části Praha 21

Staroklánovická 260
190 16, Praha 9
tel.: +420 281 012 911
fax.: +420 281 971 531
el. podatelna: podatelna@praha21.cz
ID datové schránky: bz3bbxj
IČ: 00240923

Úřední hodiny

PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ÚT: Není úřední den
ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
ČT: Není úřední den
PÁ: 8:00 - 12:00

Matrika v případě svatby omezený provoz