Potřebuji řešit Nejčastěji hledáte logo

Potřebuji řešit

Aktualita

Pomoc pro Ukrajinu - archiv

26.9.2022

MŠMT spustilo linku na pomoc ukrajinským rodinám. Telefonní číslo (+420) 234 812 345 bude sloužit na dotazy veřejnosti, které souvisejí se vzděláváním ukrajinských dětí na českých školách. V provozu bude každý všední den od 8 do 16 hodin**. Na dotazy budou odpovídat proškolené operátorky, které hovoří jak českým, tak i ukrajinským jazykem**. Spolu s linkou funguje také e-mailová adresa: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

50bced0b-fca5-4005-b74f-c057ea2e59a9.JPG

13.9.2022

Dne 13.9. od 17.30 do 19.00 hodin se koná v budově úřadu městské části Praha 21 **bezplatné informační setkání pro uprchlíky z Ukrajiny**

Nezisková organizace Slovo 21 pořádá dne 13.9. od 17.30 do 19.00 hodin v budově úřadu městské části Praha 21, ve velké zasedací místnosti, bezplatné Informační setkání pro uprchlíky z Ukrajiny trvající 1,5 hodiny. Lektoři se zaměřují na praktické otázky, které nově příchozí uprchlíci do ČR řeší, například:

• kam mohou jít děti do školy a jak je přihlásit

• kde najít bydlení

• jak začít pracovat a kde hledat práci

• jak a kde se učit česky

• jak najít lékaře a jak funguje zdravotní pojištění

• na jakou finanční podporu mají uprchlíci nyní nárok a jak o ni požádat

• jaká mají uprchlíci práva a povinnosti ve vztahu k jejich pobytovému oprávnění

Účastníkům budou zároveň předány ověřené zdroje aktuálních informací a kontakty na služby a profesionální poradenství přímo pro ně zdarma. Akci organizuje nezisková organizace Slovo 21, která zdarma dlouhodobě pomáhá cizincům žijícím v České republice. Setkání je financováno Ministerstvem vnitra České republiky.

Setkání pro uprchlíky z Ukrajiny je vedeno přímo v ukrajinském nebo ruském jazyce.

  • Info_CZ_SLOVO 21.pdf

    Info_CZ_SLOVO 21.pdf

    Poslední změna: 06. 9. 2022, 14:31:17, velikost: 78.18 KB
  • letak UKR překlad_SLOVO 21.pdf

    letak UKR překlad_SLOVO 21.pdf

    Poslední změna: 06. 9. 2022, 14:31:18, velikost: 73.91 KB
  • 1.9.2022

    Dotazníkové šetření pro občany z Ukrajiny

    Dotazníku je určený občanům Ukrajiny, kteří přišli do České republiky po 24. únoru 2022 a občanům mimo EU, kteří ze stejného důvodu museli z Ukrajiny odejít.

    Dotazník vytvořila Agentura Evropské unie pro základní práva (FRA), která je odborným centrem EU pro lidská práva. Průzkum trvá do 20. září 2022, obsahuje otázky týkající se nejen práce, vzdělávání, bydlení a zdravotní péče, ale také výuky jazyka, integrace a zkušeností s diskriminací a rasismem. Na základě těchto zjištění bude FRA poskytovat poradenství EU a hostitelským zemím při dolaďování jejich podpory.

    Odkazy na dotazník pro občany Ukrajiny:

    Pro občany mimo EU, kteří pobývali na území Ukrajiny před vypuknutím války:

    Link na FB post v ukrajinském jazyce, který je doplněn doprovodným videem: https://fb.watch/f8-y88YYDd/ a zde na post v ruském jazyce taktéž s videem: https://fb.watch/fdVQF0ysJ3/

    Propagační videa pro případné využití:

    · v anglickém jazyce: https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra_ukrainian_survey_square_en_10082022.mp4

    29.8.2022

    Meta_A3_CZ_R4.pdf

    Meta_A3_UA_R3.pdf

    27.6.2022

    Pedagogická fakulta UK ve spolupráci s dalšími fakultami (FF, FTVS, MFF a PřF UK) pořádá v červenci a srpnu letní kempy pro děti-cizince ve věku 6-15 let. Celá aktivita je zcela zdarma, se zajištěním programu, pitného režimu a svačin.

    letak_skoly_instituce_QR.pdf

    13.6.2022

    31.5.2022

    ‼️ Příměstský tábor pro ukrajinské děti ‼️

    UA PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR Masarykova základní škola.png

    13.5.2022

    ‼️ UA zápis do školky ‼️

    3.5.2022

    ‼️ UA zápis do škol ‼️

    ZapisZS_UAdeti.jpg

    26.4.2022

    ‼️ Integrační kurz ‼️

    Integrační centrum Praha otevřelo registraci na intenzivní dětské kurzy pro děti - uprchlíky z Ukrajiny. Kurzy proběhnou v květnu a červnu a jsou určené pro děti 9 - 12 a 12 - 15 let.

    Více informací naleznete na: https://icpraha.com/intenzivni-kurzy-ceskeho-jazyka-pro-deti-uprchliky-z-ukrajiny/

    V ukrajinštině: https://icpraha.com/uk/intenzivni-kurzy-ceskeho-jazyka-pro-deti-uprchliky-z-ukrajiny/

    Odkaz na registrační formulář: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf9zue7LsyVEW8qIwMRf5ZGqZcJO3X3iWuDui5yGHbP5tdIxg/viewform

    1.4.2022

    Sousedé, vy jste prostě neuvěřitelní! Během pár dní jste pomohli vybavit byt pro ukrajinské maminky, my jsme ho začali zařizovat a dnes proběhne stěhování. Hlavním hrdinou dnešního příběhu je ale pan Zakopal, který reagoval na naši zoufalou výzvu a poskytl s manželkou byt zcela zdarma a ještě ho pomohl vybavit.
    “Rád bych ze srdce poděkoval této úžasné rodině, vám všem a mým skvělým kolegyním z úřadu, jsem vám vděčný nejen jako starosta, ale jako člověk”  Milan Samec - starosta MČ Praha 21

    31.3.2022

    V klánovické ZŠ se pořádá dobročinný bazar dne 9.-10.4.2022

    29.3.2022

    Vážení sousedi,
    naše městská část pomáhá zařídit byt ukrajinským maminkám, které jsou v tuhle chvíli provizorně ubytované v klubovně. Chybí nám ale ještě některé vybavení. Nenašlo by se u vás? Velmi děkujeme za veškerou pomoc. 
    Momentálně sháníme:
    3x hrnec, pánev, talíře, příbory, sklenice, vařečky, naběračky, mísy, prkénko, ostré nože, struhadlo, rychlovarná konvice, sušák na prádlo, ramínka, žehlička, postel s roštem a matrací, hygienické prostředky, jar na nádobí, mop.
    Děkujeme.

    ‼️ Pomozte nám najít vhodné bydlení pro maminky z Ukrajiny! ‼️

    Elena, Jana, Svietlana, Lída s maminkou, Marina a vždy usměvavá Káťa, Tyto ženy a jejich děti za sebou mají hrůzy války. Pocházejí z Žitomiru, Mikolajeva a Záporoží. Měly v tom neštěstí trochu štěstí, a to, že se dostaly k nám do Újezda. Již dva týdny se každý den staráme o to, aby se v nouzovém ubytování klubovně u skautů cítily alespoň trošku dobře. Stejně tak jim pomáháme s běžnou agendou, úřady, hledáme jim příležitostnou práci. Pro 9 z nich se nám již podařilo najít ubytování. Pomozte nám ještě pro dvě maminky a jejich dvě dcery najít bydlení! Hledáme byt v Újezdě, Běchovicích, Kolodějích nebo Klánovicích. Chceme si celou skupinku nechat poblíž, abychom jim mohli nadále pomáhat a podporovat je.
    Maminky si aktivně hledají práci a určitě nechceme poskytnout byt úplně zdarma, jen mají omezené možnosti. Náklady je možno až do června pokrýt příspěvkem pro solidární domácnost, který schválila vláda.
    Budeme také vděční za nabídky práce na HPP pro zmíněné dámy a to v blízkosti bydliště. Určitě vás zajímá, jaké jsou jejich původní profese. Doma na Ukrajině pracovaly například jako vedoucí pracovnice úřadu, manažerka, učitelka a ředitelka knihovny, kuchařka, kadeřnice, nehtařka a nebo pracovnice v obchodním oddělení. Každopádně práci uvítají jakoukoliv, a jak říkají, nic není problém, ničeho se nebojí. Ideální pro ně bude například práce ve skladu nebo někde, kde není potřeba český jazyk.
    Ukažme, že v tom nejsou prosím samy!

    25.3.2022

    ‼️ Městská knihovna v Praze nabízí zápis zdarma pro Ukrajince starší patnácti let a odkazy na E-knihy ke stažení zdarma ‼️

    Městská knihovna v Praze nabízí zápis zdarma pro Ukrajince starší patnácti let, kteří se prokáží ukrajinským pasem nebo občanským průkazem. Žádný další doklad není k zápisu do knihovny potřeba. Děti do patnácti let mají knihovnu zdarma běžně.

    Přihlášku je možné vyplnit v papírové podobě přímo v knihovně, nebo online na https://www.mlp.cz/cz/moje-knihovna/.

    Níže odkaz do online katalogu nabízených knih v ukrajinštině:

    https://search.mlp.cz/cz/?query=&kde=all#/c_s_ol=kde-eq:all-amp:query-eq:-amp:navigation-eq:%2Bjazyk%3A%5E%22ukr%22%24n%24%20%2Bngeneric7%3A%5E%22D%22%24n%24%20%2Bngeneric4%3A%5E%22kni%22%24n%24-amp:sortBy1-eq:docdatetime-amp:sortOrder1-eq:desc

    Odkaz na odkazy na e-knihy zdarma.

    Více než 30 knih současných ukrajinských autorů dětských knih zdarma zpřístupnilo https://drive.google.com/drive/folders/1z7NN25HdiR9LVySXtO2WyxtQ4jPuptcH?fbclid=IwAR2XmsFwOKLkMj7dvquu9JgaDYAcIXwtmhYxko1fxOrBcnc5LIrFub5hj70  nakladatelství Ranok a literární agentura Barabuka. Jedná se o knihy pro děti od 3 do 9+ let od ukrajinských spisovatelů Volodymyra Arjenjeva, Olhy Kuprijan, Saška Dermanského, Olesji Mamčyn, Oksany Luševské, Jurije Nikitinského a dalších.

    Skoro 30 e-knih https://starylev.com.ua/promotion/elektronni-dytyaci-knygy-bezkostovno pro děti různého věku je teď možné stáhnout zdarma na webu lvovského nakladatelství Vydavnyctvo Stareho Leva. Jsou to knihy Halyny Vdovyčenko, Ihora Kalynce, Volodymyra Rutkivského, Dzvinky Matijaš, Iryny Lazutkiny a dalších ukrajinských autorů píšících pro děti.

    Knihy jsou nyní dostupné zdarma také přes mobilní aplikaci Yakaboo https://www.yakaboo.ua/ua/promotions/promo/index/id/5397/?fbclid=IwAR3tPDlHUUO1N_m2ynBjdbi0bFUNVVksfmaPmagNxMaJjFGHOFEecEnU8qo . Naleznete zde knihy různých žánrů jako je psychologie, seberozvoj, fantasy, milostné romány, biografie a memoáry, pohádky, učebnice a mnoho dalšího pro děti, dospívající a dospělé. Mezi autory jsou zastoupená jména jako Steven King, Andrzej Sapkowský, Bodo Schäfer, Viktor Frankl, Serhij Žadan, Jane Austenová, Erin Hunter, Agatha Christie, Timothy Snyder a další.

    Ukrajinské lidové pohádky, klasické autorské pohádky a ukrajinský dětský folklor jsou stále dostupné na webových stránkách projektu Ukrajinská pohádka https://kazky.org.ua/zbirky/knihovna (Ukrajinska kazka) a Strom pohádek https://derevo-kazok.org/  (Derevo kazok).

    Díla ukrajinských a světových klasiků https://sites.google.com/site/openbookclassic/ , která patří k povinné četbě, můžete nalézt na webu elektronické knihovny Vidkryta knyha (Otevřená kniha).

    Sbírku současných ukrajinských povídek pro děti od devíti let naleznete na webu Brýle a pidikráliček https://chtyvo.org.ua/authors/Kupriian_Olha/Okuliary_i_krolyk-hnom/?fbclid=IwAR3wGpYta83oYer-YtaLqH8dJRu15qOSbxLDAgIIXqQTnK7WaVDIIiZ7Kek  (Okuljary a krolyk-hnom).

    Na webu nakladatelství Discursus https://www.facebook.com/discursus/  si můžete pro změnu zdarma přečíst elektronická vydání knih, jejichž hrdinou je legendární podkarpatský zbojník Oleksa Dovbuš.

    Časopis Kamarádi https://www.zaedno.org/casopis/2022/kamaradi-1-2022#page/12 speciální číslo.

    21.3.2022

    ‼️ Oblečení a obuv pro děti v Újezdské skupince u skautů ‼️

    Na vaše četné dotazy vkládáme níže velikosti “našich” dětí u skautů:
    Děvče 7 let, 140 cm, obuv jarní 34 -35
    Děvče 9 let, 150 cm, obuv jarní 35
    Děvče 11 let, 158 cm, obuv jarní 36,5
    Děvče 11 let, 158 cm, obuv jarní 36-37
    Chlapec 13 let, výška 160 cm, jarní obuv 39
    Pokud chcete pro děti něco věnovat, tak ideálně v pondělí na úřad. Prosíme, abyste je nenavštěvovali přímo bez domluvy s námi. Děkujeme. Akutně pro maminky sháníme práci a bydlení. Máme tam třeba skvělou kadeřnici a šikovnou paní, která dělá krásné nehty s gel lakem, a opravdu moc hezká práce. Jsou ochotné dělat cokoliv.
    Jídla mají v tuto chvíli dostatek. Děkujeme všem, kteří nám s jídlem pomáhají.

    17.3.2022

    ‼️ Tisková zpráva MČ:  V Praze 21 se otevírají dětské skupiny pro uprchlíky z Ukrajiny ‼️

    Městská část Praha 21 se postará o děti lidí, kteří prchají z válkou zasažené Ukrajiny: podpořila vznik dětské skupiny v MŠ Sluníčko a pro žáky ve školním věku volnočasové skupiny při Masarykově základní škole Újezd nad Lesy. V obou případech se o děti budou starat ukrajinské učitelky. 

    ‼️ Transparentní účet ‼️

    Vážení občané,
    abychom mohli na území Prahy 21 smysluplně pomáhat, domluvili jsme se s MČ Praha - Běchovice na spolupráci a zřízení jednoho transparentního účtu. Za vybrané peníze pak budeme společně poskytovat cílenou pomoc. Průběžně vás budeme informovat, co se za vybrané peníze pořídilo a kde pomohly.
    Moc vám všem děkujeme za podporu 🙏
    Do transparentního účtu můžete nahlédnout zde:

    16.3.2022

    ‼️ Újezd nad Lesy zajistil ubytování ženám a dětem z Ukrajiny ‼️

    Včera v nočních hodinách přijala MČ Praha 21 na žádost hlavního města Prahy k nouzovému ubytování 13 uprchlíků z Ukrajiny. Jedná se o 5 dětí (4 dívky, 1 chlapec), 1 dospívající slečnu a 7 žen včetně seniorky. Tyto vyčerpané ženy a děti přijely s minimem věcí, vděčné a pokorné, nikoho tu nemají a bohužel mají v tuto chvíli většinou své muže na frontě. Nouzové ubytování jsme jim poskytli ve skautské klubovně Douglaska na Rohožníku. A další možnosti pro nouzové ubytování hledáme.
    Veškeré kroky probíhají ve spolupráci s příslušnými odbory úřadu, místním odd. Policie ČR a také s Neposedou, který na našem území provádí terénní sociální činnost.

    15.3.2022

    ‼️ Prosba o pomoc místních podnikatelů ‼️

    Ode dneška zajistíme nouzové ubytování pro 13 uprchlíků z Ukrajiny. Složení skupiny ještě neznáme, ale musíme jim zajistit i stravu po neurčitou dobu.
    Je někdo ochoten nám prosím pomoct zajistit této skupince stravu?
    Kontaktní telefon je 733 653 594.

    14.3.2022

    Nabídka pomoci pro občany z Ukrajiny na Poště Praha 916, Staroújezdská 23, 190 16 Praha 21. Pokud by jste věděli o někom kdo by chtěl využít tuto nabídku, směřujte je prosím na zdejší poštu, zaměstnanci jim pomohou.

    11.3.2022

    ‼️ Sbírka na úřadě Prahy 21 pokračuje ‼️

    Prosíme, noste následující:
    - spacáky, deky
    - matrace nebo karimatky
    - pleny a další hygienické potřeby pro děti a dospělé
    - školní potřeby (aktovky, penály atd)
    - hračky, papírenské a kreativní potřeby
    Stále volejte na pohotovostní telefon 733 653 594.
    Prosíme, abyste věci nosili v provozní době na podatelnu úřadu.
    Po a St 8 - 12, 13 - 17.30
    Út a Čt 8 - 12, 13 - 14.30
    Pá 8 - 12
    Případně mimo tuto dobu po domluvě na uvedeném telefonu.

    ‼️ Informační materiály ke Krajskému asociačnímu centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Kongresovém centru pro potřeby Městských částí ‼️

    • Informační videa pro osoby cestující z Ukrajiny, která přibližují procesy v KACPU:

    https://youtu.be/SKPuPu0kNo4 – UA verze s českými titulky

    https://youtu.be/9nyOVAEscjI – UA verze s UA titulky

    • Aktualizované letáky ke KACPU (doplněná informace o vyčerpané kapacitě ubytování v Praze)

    • Navigační letáky do KACPU v Kongresovém centru z Florence a Hlavního nádraží (A5_leták_mapa)

    Věřím, že tyto materiály pomohou k větší informovanosti, snížení zátěže na MČ a hladšímu průběhu celého procesu odbavení v KACPU.

    ‼️ Užitečné materiály a letáky - Jak mluvit s dětmi o válce? ‼️

    Vážení občané,
    právě nyní je důležité nezapomenout, že dětský svět je jiný, než ten dospělý. S dětmi je potřeba o současné situaci mluvit a nenechat je v tom “plavat”. 

    Iniciativa rodičů a pedagogů působících na MČP 15 udělala soupis všeho, co by mohlo být nápomocné rodičům, pedagogům a dětem v souvislosti se situací na Ukrajině.

    9.3.2022

    ‼️ STOPSTAV humanitární sbírky! ‼️

    všeho máme ZATÍM dostatečně, pouze bychom poprosili dámu o vysavač, která nabízela zde na fcb, potřebovali bychom pro občany, kterým budeme poskytovat byt!

    V případě nutnosti sbírku opět zpustíme a uvedeme, co bude potřeba!

    7.3.2022

    Děkujeme za obrovskou vlnu solidarity všem, kteří darovali obrovské množství potřebných věcí.
    V tuto chvíli bychom chtěli sbírku upřesnit:
    ‼️ STOPSTAV na oblečení – toho máme již velké množství ‼️

    Stále je však potřeba:
    • Spací pytle
    • Deky
    • Polštáře a peřiny
    • Spodní prádlo dámské, pánské i dětské
    • Hygienické potřeby (toaletní papír, dámské vložky a tampony, pasty, kartáčky, sprchové gely)
    • Lékárna: paralen, nurofen, ibalgin, obvazový materiál, náplasti, roušky, respirátory, léky na kašel a rýmu
    • Sušák na prádlo
    • Postel 90 x 200
    • Trvanlivé potraviny
    Vaše dary můžeme odevzdávat na MČ v tomto čase:
    PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
    ÚT: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 14:30
    ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
    ČT: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 14:30
    PÁ: 8:00 - 12:00

    4.3.2022

    ‼️ Od pátku 4.3.2022 je otevřeno Krajské asistenční centrum pomoci pro Prahu a Středočeský kraj v prostorách Kongresového centra Praha ‼️

    Bude v provozu 7 dní v týdnu, 24 hodin denně a nabídne několikanásobnou kapacitu především stanovišť Policie ČR, OAMP, zdravotní pojišťovny, Úřadu práce.

    Ukrajinští občané si vyřídí vše na jednom místě a najdou zde i nabídku ubytování.

    Městská knihovna na Mariánském náměstí již nebude v provozu.

    3.3.2022

     ‼️ Aktuální informace ke sbírce pro ukrajinské občany ‼️

    • Zatím STOPSTAV oblečení MIMO spodního prádla, ponožek.
    • Po konzultaci s pracovníky pomáhajícími na hranicích a s tím spojenou organizací na daném místě žádáme, aby občané pomáhající nám se sbírkou nosili po „balících či kartonech“ hygienické potřeby, potraviny jako jsou sušenky, přesnídávky, juice apod., pokud to bude v jejich silách. Dobrovolníci nemají čas ani možnosti to na hranicích třídit a rozdělovat, je pro ně rychlejší předat krabici nebo tašku dané věci. Doporučujeme, aby se dohodlo více lidí, složilo se a takto nakoupilo.
    • Dosud přinesené věci se snažíme třídit, jak oblečení tak lůžkoviny, potraviny a hygienické potřeby, ale není to jednoduché a budeme rádi za pochopení a vzájemnou pomoc. Tašky, které nám necháváte a nežádáte zpět odevzdáme opět na hranice, o něž jsme byli požádání. Budou využity pro maminky k přepravě více věcí, takže i ty budou řádně využity!

    Během tohoto týdne jsme vyslali 3 dodávky a 1 osobní vozidlo na Ukrajinu, 1 osobní vozidlo bylo vypraveno pro maminky a děti do Hotelu Legie na Praze 2 a další osobní automobil bude vypraven dnes do kulturního domu v Kyjích.

    2.3.2022

    Újezd nad Lesy pomáhá a my vám děkujeme!!
    Na Úřadu MČ Praha 21 stále POKRAČUJE SBÍRKA VĚCÍ pro Ukrajinu.
    Kde - zasedací místnost, přízemí úřadu, vchod A (ul. Staroklánovická)

    ‼️ Obracejte se na nás, pokud potřebujete vybavení pro příchozí rodiny ‼️

    V sobotu se díky vám podařilo vyřešit vybavení bytu pro dvě rodiny včetně zajištění potravin. V úterý jsme předali další věci od vás a byly odvezeny přímo na Ukrajinu. Děkujeme všem dárcům, jste skvělí!! 💙💛 Děkujeme i firmám, které nás podporují.

    ‼️ V současné chvíli potřebujeme ‼️

    Na základě žádosti občanky Újezdu nad Lesy ve spolupráci s Ambasádou je potřeba pro vojáky aktuálně zajistit:
    - termo oblečení
    - teplé ponožky
    - lékárničky
    - ibalgin, paralen
    - pevná, zelená látka
    - powerbanky (prosíme nabít!)
    - tlačítkové telefony (i staré, ale funkční)
    - ručníky
    - deky
    Dále využijeme:
    - spodní prádlo a ponožky (NOVÉ)
    - pantofle všech velikostí
    - příbory, lžičky a hrnce
    - veškeré kuchyňské vybavení
    - žehličky, žehlící prkna, sušáky
    - talíře a misky
    - dětská výživa, dudlíky, lahvičky, pleny, ubrousky
    - pračka (funkční), vysavač
    - pytle na odpad, čistící prostředky, kýble
    - prostředky na nádobí, houbičky, hadry
    - spacáky a karimatky
    - deky
    Děkujeme všem našim úředníkům za jejich práci. Kolegové drží pohotovost na telefonu, přebírají od vás věci, třídí, zajišťují kontakty, zajišťují informace pro občany Ukrajiny. Pokud cokoliv potřebujete, ozvěte se nám - 733 653 594

    ‼️ Ukrajinci mohou nově vyřídit všechny dokumenty na jednom místě ‼️

    Sousedé,
    od dnešního rána funguje Asistenční centrum pomoci pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Na místě jsou k dispozici tlumočníci, kteří pomáhají lidem z Ukrajiny projít všechna stanoviště a vyřídit tak víza nebo pojištění.
    Je tu:
    ✅Cizinecká policie
    ✅Přepážka pro vyřízení dočasného pobytu (Pracoviště OAMP)
    ✅Nabídky s bydlením
    Vyřízení pojištění
    ✅Český červený kříž pro drobné ošetření nebo poskytnutí kontaktu na Nemocnici na Františku (zdravotnická péče pro dospělé) a Všeobecnou fakultní nemocnici na Vinohradech (pro děti)
    Projít celým kolečkem trvá asi 15 minut. Otevírací doba je od 9 do 17h od pondělí do neděle. Cílem je celý proces zjednodušit a vyřídit vše na jednom místě.
    ❓Adresa: Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí, Praha 1
    🕐Provozní doba od pondělí do neděle – 9:00 – 17:00
    Doprava: Metro A – Staroměstská
    Tram - Staroměstská
    🇺🇦УВАГА! Центр допомоги біженцям в Україні
    Повідомляємо, що з вівторка, 1 березня 2022 року працює центр допомоги біженцям в Україні в Центральній бібліотеці Муніципальної бібліотеки в Празі на Мар’янському наместі в Празі.
    Центр був створений, щоб допомогти переселенцям з України та зменшити черги на урядах. У цьому центру Ви зможете оформити всі необхідні документи, пройти реєстрацію, отримати візу, отримати медичну страховку. Не потрібно їздити на поліцію, до департаменту міграційної політики та до страхової медичної компанії.
    Адреса: Центральна міська бібліотека, Маріанське нам., б. 1, м. Прага 1
    Графік роботи: 09:00 - 17:00 з понеділка по неділю.
    Центр розташований у лівій частині бібліотеки. Біля центру знайдете навігацію, яка Вас приведе до міста. Центр має комфортну зону, пристосовану як до потреб відвідувачів центру допомоги, так і до роботи центру та пропонованих послуг. Гостям надають все, що необхідно: напої, закуски, є санітарні приміщення, дитячий куточок. Можна використовувати безкоштовний Wi-Fi. Центр надає комплексні послуги – стосовно оформлення дозволів на перебування, медичного страхування, психологічну допомогу або допомогу з пошуком житла та роботи, інформацію про систему освіти тощо. Головний вхід до будівлі Центральної бібліотеки – з Маріанської площі (Mariánské náměstí), безперешкодний вхід – з вулиці Валентинська (Valentinská).

    1.3.2022

    ‼️ Přehled finančních sbírek na pomoc Ukrajině ‼️

    ‼️ Sbírka na úřadě MČ Praha 21 pokračuje celý tento týden ‼️

    Úterý 1.3.2022 můžete nosit věci až do 17 hodin
    Středa 2.3.2022 až do 18 hodin
    Pro veškeré dotazy využijte telefon 733 653 594. Celý den bude k dispozici minimálně jeden z úředníků, který věci přebere a dokáže vám poskytnout všechny informace.
    Pokud ubytováváte uprchlíky na území správního obvodu Praha 21, můžete nás kontaktovat také. Budeme vám maximálně nápomocni.
    Sledujte web a FB městské části Praha 21, postupně informace aktualizujeme.

    HLEDÁME TLUMOČNÍKY / NABÍDKA PEČOVATELSKÉ SLUŽBY PRO UPRCHLÍKY - SENIORY
    Městská část Praha 21 hledá dobrovolníky, kteří jsou schopni přetlumočit z ukrajinštiny a do ukrajinštiny. Pokud jste ochotni nám v případě potřeby kontaktu našich úředníků s občany Ukrajiny pomoci, ozvěte se paní Radce Lipanovičové, vedoucí odboru sociálních věcí.
    Odbor sociálních věcí dále nabízí v případě potřeby poskytnutí pečovatelské služby pro ukrajinské uprchlíky - seniory.
    Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 281 012 954
    Děkujeme!
    Pokud nabízíte ubytování rodinám uprchlíků, prosíme o informaci na tel. 733 653 594.
    Obracejí se na nás občané Ukrajiny o pomoc a rádi bychom je směrovali na možnosti ubytování na území Prahy 21.
    Děkujeme.

    28.2.2022

    ‼️ Základní informace pro občany Ukrajiny v oblasti poskytování zdravotních služeb ‼️

    Občanům Ukrajiny doporučujeme v současné situaci pobývat na území ČR na základě víza – stačí kontaktovat pracoviště OAMP Ministerstva vnitra, kde jim bude uděleno vízum za účelem strpění. Okamžikem udělení víza za účelem strpění se osoba stává účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění s přístupem ke zdravotní péči v plném rozsahu s tím, že pojistné za ní odvádí český stát.

    Občan Ukrajiny, který přicestuje na území ČR, může v ČR též pobývat až 90 dní jako turista, bez nutností sjednávat si vízum. Po dobu turistického pobytu však musí mít sjednáno komerční cestovní pojištění.

    Pokud nemáte žádné zdravotní pojištění a péči si nemůžete zaplatit sami, můžete pro poskytnutí neodkladné (a jiné) péče vyhledat v nejbližší nemocnici, nejlépe pak v nemocnici státní:

    Seznam fakultních nemocnic

    Fakultní nemocnice Bulovka, Praha

    Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha

    Fakultní nemocnice v Motole, Praha

    Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha

    Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha

    Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

    ‼️ Informace k materiální sbírce pro Ukrajinu a občany Ukrajiny na území Prahy 21 ‼️

    V současné chvíli probíhá materiální sbírka, věci jsou shromažďovány v zasedací místnosti na úřadu - Staroklánovická 260. Můžete chodit kdykoliv, kdy má úřad otevřeno. Mimo tuto dobu je to také po domluvě možné.
    Sbírka je určena:
    1. přímo pro Ukrajinu - je odváženo na hranice
    2. pro potřeby občanů Ukrajiny, kteří přijíždějí na území Prahy 21 - Újezd nad Lesy, Běchovice, Koloděje, Klánovice a okolí
    Co potřebujeme:
    - hygienické potřeby - kartáčky na zuby, pasta, vložky, tampony, pleny všech velikostí, vlhčené ubrousky, toaletní papír, mýdlo, čistící prostředky atd
    - spacáky a karimatky
    - autolékárničky
    - deky, polštáře
    - baterky a čelovky
    - ručníky a osušky
    Dále se hodí obuv a oblečení - jen opravdu dobrý stav a v tuto chvíli zejména zimní a případně jarní.
    275128568_7605089046175320_3750805157216540353_n.jpg


    Osoba odpovědná za aktuálnost informací:
    Published

    Přihlášení / Můj účet

    Můžete se přihlásit prostřednictvím sociálních sítí.

    Kontakt

    Úřad městské části Praha 21

    Staroklánovická 260
    190 16, Praha 9
    tel.: +420 281 012 911
    fax.: +420 281 971 531
    el. podatelna: podatelna@praha21.cz
    ID datové schránky: bz3bbxj
    IČ: 00240923

    Úřední hodiny

    PO: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
    ÚT: Není úřední den
    ST: 8:00 - 12:00 / 13:00 - 17:30
    ČT: Není úřední den
    PÁ: 8:00 - 12:00

    Matrika v případě svatby omezený provoz